donderdag 18 juni 2015

Picknick away today!

Elke 18e juni vieren we 'International Picknick Day'. Niets zo leuk om bij mooi weer gezellig buiten te eten met familie en vrienden. En het moet niet altijd op locatie, het kan ook gewoon in je eigen tuin of zelfs binnen in de living. Stoelen en tafel aan de kant, picknickdeken op de grond en genieten maar. En wil je er echt een feest van maken, speel dan één van de vele buitenspelen zoals petanque, Kubb, frisbee,... (in komende blogposts komen enkele buitenspelen uitgebreid aan bod. Nu vond ik het vandaag niet direct het weer om met mijn twee kleine kereltjes buiten te picknicken en na een pijnlijke botsing tussen mijn tweejarige kapoen en onze houtkachel, was de lol er al helemaal vanaf (niets ernstigs uiteindelijk. Veel bloed, maar een klein sneetje in zijn achterhoofd. Kan je weinig aan doen behalve ontsmetten volgens de dokter). Toch wilde ik op de één of andere manier deze wereld picknickdag toch met jullie delen. Dus hier komt een heerlijk gerecht. Snel klaar, lekker, gezond en vooral makkelijk mee te nemen voor die gezellige picknick bij prachtig weer. Het recept vond ik in Libelle, al een hele tijd geleden. Ik scheurde het uit en het belandde in mijn lade boordevol receptjes die ongeduldig liggen te wachten om gemaakt en vooral geproefd te worden. 

Zomersalade met rijst en tonijn


4 pers. ~ 25 min.

~4 kleine tomaten (of snoeptomaatjes zoveel je wil)
~1 slahart (ik gebruikte ijsbergsla, heerlijk die knapperigheid)
~1 gele paprika
~1 rode ui
~sap van 1/2 citroen
~handvol verse basilicum
~4 eieren
~1 groot blik tonijn (400g, natuur)
~250g rijst 
~80g zwarte of groene olijven, ontpit
~4 el olijfolie
~peper en zout

1. zet 2 pannen met water op het vuur, één voor de rijst en één voor de eieren. Spoel de paprika en de tomaatjes en snij ze in stukjes. Maak de blaadjes van de sla los, spoel ze en snij ze eventueel in reepjes. Pel de ui en snipper ze fijn.

2. Kook de rijst gaar zoals vermeld op de verpakking en laat afkoelen. Kook de eieren hard in 9 minuten en laat ze afkoelen onder koud stromend water, pel ze en snij ze in 4. Laat de tonijn goed uitlekken en verdeel hem in niet te kleine stukken. 

3. Verdeel de rijst over 4 borden en werk af met de sla, tomaten, paprika, eieren, tonijn, ui en olijven. 

4. Roer een scheutje citroensap door de olie en kruid de vinaigrette met peper en zout. Besprenkel er de salade mee en werk af met verse basilicum en serveer. Hou je niet zo van vinaigrette? Deze salade is ook lekker met mayonaise!

Bon Apétit! 


 

3 opmerkingen:

  1. Wat leuk zo'n eigen traditie dag op de 18e van juni! En een heerlijke salade!
    Hopelijk is de snee in het acherhoofd snel genezen. Zul je altijd zien die botsingen..
    Hier een klein mannetje van 4 weken oud en die gooit zijn hoofd ook wel eens tegen mijn kin aan haha.
    Je bloglovin link werkt trouwens niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Linda, Wat leuk dat je de salade lekker vond. V. heeft vandaag geen last meer gehad van de snee. Gelukkig! Wel tegen iedereen uitgebreid verteld dat hij 'au, pijn' heeft en naar de dokter is geweest :) Proficiat met de geboorte van je klein mannetje! Onze jongste spruit wordt volgende week 3 maandjes en het gaat echt veel te snel hè :s

      Bedankt om te laten weten dat de link niet werkt, ik bekijk het meteen!

      Tot snel!
      Sofie (La Mamabelle)

      Verwijderen
  2. Hoi Linda, ik heb de link aangepast (ik had de HTML versie gepubliceerd!). Nu zou ze dus normaal wel moeten werken.

    Groetjes
    Sofie (La Mamabelle)

    BeantwoordenVerwijderen